Tak mám za sebou instalaci lambdy a AFR měřáku.
Za mě super pomocník pro laiky jako jsem já. Zvládl jsem s tím nastavit karbec tak nějak přijatelně, aby to jelo, s jedinou jehlou, kterou mám k dispozici. Předtím mě moje hraní s karbcem stálo, po pár testovacích km, jedny uchlastaný svíčky

.
Instalace měřáku a lambdy je relativně jednoduché, jen je potřeba dodržet pár zásad.
1) Lambda by měla být umístěná nejlépe hned za svody. Někde píšou max 70-100cm od motoru. Případně jde použít svody z MPička, které mají matici na lamdu. Na forech jsem viděl i instalace na středním dílu výfuku až za řazením. Důležitá je těsnost výfuku, aby nebyl z venku přisáván vzduch a neovlivňoval přesnost měření. Já mám lambdu na propojovacím dílu mezi freeflow svodama a maniflow výfukem.
2) Lambda by měla být na výfuku minimálně pod úhlem 10° viz. obrázek. Prý to umožní samočištění od karbonu a zabrání usazovaní vlhkosti na lambdě.
3) Elektrika:
- Napájení samotné lambdy by mělo být aktivováno nejlépe až po nastartování. Lambda se totiž během pár vteřin nahřeje na cca 500-700°C a kdyby jste na ní po prvním startu pustili o dost chladnější výfukový plyny a ještě s případnou vlhkostí usazenou ve výfuku, mohlo by dojít k jejímu rychlému zničení. Mám tedy lambdu i displej napojen na spínač světel. Nejdříve nastartuju a po rozvícení světel se mi aktivuje lambda a displej.
- Při instalci labdy dejte pozor, kde vám vede kabel od baterky. Já musel trochu poupravit jeho trasu, aby nebyl v blízkosti velice horké lambdy.
- Dál už bylo jen potřeba napojit 2x kostru. Jednu pro lektroniku a jednu pro lambdu. Dle instrukcí co nejdál od sebe, aby se zabránilo rušení elektroniky při spínaní výhřevu lambdy.