Pohonné jednotky v Mini a všechny úpravy s nimi spojené...
Odeslat odpověď

Přehřívání motoru

01. zář 2008 17:14

Zdravim Všechny.
Maám problém že se mi přehřívá motor. když ho vemu mino město tak teplota stoupne skoro až do červeného. motor je 1.3 metro GT, stage 1. Jezdil jsem s tím motorem 1 měsíc a vpohodě. Začalo to po výměně tesnění pod hlavou protože to tama profukovalo tak sem tam dal nové(top nahoru a front dopředu), očistil jsem blok od starého těsnění a i hlavu. pak i usazeniny z ventilů jak spodní tak i zvrch( na sedla jsem nasahal). Motor jsem napustil novým olejem (shell). Termostat fungoval tak jak má (v horké vodě se otevřel bez problémů.) byl tam originál se 7 dírama okolo. Teď jezdím bez termostatu a teplota je kousek nad půlkou.
možná nejaké usazeniny v chladiči ale doteď to bylo v poho
dík

01. zář 2008 17:29

jo ještě ventily jsem nastavil na 0.25 ikdyž v manualu je 0.30. pokud je to malo tak je přenastavim na 0.30( puvodně byly na vice než 0.4, větší sparoměrku nemám).

03. zář 2008 20:16

Mám stejný problém :cry: Včera jsem vyměnil termostat za nový s teplotou 82C a pořád se teplota drží těsně pod hodnotou HOT.Vrtuly jsem kontroloval a je nasazena správně.A k tomu všemu jsem ještě zjistil že motor je všežravec a vezme si i pořádnou dávku oleje :(

03. zář 2008 20:26

přehřívání všeobecně většinou má tyto příčiny:

špatný termostat
ucpaný chladič
prasklé těsnění pod hlavou prasklá hlava nebo blok (dost často se stává,že se auto nepřehřívá,ale voda vychrstává ven expanzní nádobou,protože se tlakuje ne přehřáváním ale dostává se tam tlak z válců,což má ve finále důsledek úbytku chladící kapaliny a následkem se začne auto přehřívat,dostává se voda do oleje ...atd ... -ztráta výkonu)
v případě miniho může být teda obráceně vrtule chlazení
může se stát,že lopatky ve vodní pumpě už postupně vyreznou a tak není co by vodu pohánělo - ale tohle je opravdu spíše spekulace,než častá příčina.

pokud se ti "zrácí" olej a není to důsledkem netěsnosti,tak buďto máš vyběhaný motor (změřit kompresi) a nebo má prasklé těsnění pod hlavou,hlavu... zkus se podívat jestli na víku ventilů nemáš třeba olejovou emulzi....

možná jsou i další možnosti,ale tohle mě tak bez nějakého uvažování napadlo :D

Re: teplota

03. zář 2008 21:15

Automatic píše:Mekkku mas motor z Metra? zustalo tam cidlo teploty vody? mas v aute stredovy budik?/ktery jsi renovoval/ jestli ano tak ti nesouhlasi cidlo "nove" a stary budik nemusi byt problem v motoru.

Ahoj motor je prý údajně z Mini.Mám středový budík a čidlo dříve chodilo na jiném motoru dobře v kombinaci s mým budíkem :?

03. zář 2008 21:29

Libor píše:přehřívání všeobecně většinou má tyto příčiny:

špatný termostat
ucpaný chladič
prasklé těsnění pod hlavou prasklá hlava nebo blok (dost často se stává,že se auto nepřehřívá,ale voda vychrstává ven expanzní nádobou,protože se tlakuje ne přehřáváním ale dostává se tam tlak z válců,což má ve finále důsledek úbytku chladící kapaliny a následkem se začne auto přehřívat,dostává se voda do oleje ...atd ... -ztráta výkonu)
v případě miniho může být teda obráceně vrtule chlazení
může se stát,že lopatky ve vodní pumpě už postupně vyreznou a tak není co by vodu pohánělo - ale tohle je opravdu spíše spekulace,než častá příčina.

pokud se ti "zrácí" olej a není to důsledkem netěsnosti,tak buďto máš vyběhaný motor (změřit kompresi) a nebo má prasklé těsnění pod hlavou,hlavu... zkus se podívat jestli na víku ventilů nemáš třeba olejovou emulzi....

možná jsou i další možnosti,ale tohle mě tak bez nějakého uvažování napadlo :D

Olej na bloku není.Jediné co jsem zjistil je ztráta chladící kapaliny nejspíše přes přepad v chladiči-jelikož z auta voda neteče když stojí.Ta vodní pumpa se mi nezdá moc pravděpodobná protože je vyrobena z hliníku :?

03. zář 2008 21:44

praskly blok bylo myšleno jako stěna válce, ne že by vytíkal olej ven přes blok... ale dle mého to vypadá,že ti podfukuje nejspíše těsnění pod hlavou...eventuleně prasklá hlava... .. zkus se i podívat zda je víčko chladiče OK

03. zář 2008 21:48

Díky za rady ráno se na to mrknu a dám vědět.

03. zář 2008 21:50

jo a i když jsem teda neměl motor z miniho až tak detailně rozebrán..tak předpokládám,že obal vodní pumpy je hliníková slitina,ale vnitřní hřídelka s "lopatkami" bude slitina ocelová podléhající korozi.... ale jak říkám, tohle je spíše jenom taková teoretická příčina, veskrze málo pravděpodobná

03. zář 2008 21:56

Libor píše:jo a i když jsem teda neměl motor z miniho až tak detailně rozebrán..tak předpokládám,že obal vodní pumpy je hliníková slitina,ale vnitřní hřídelka s "lopatkami" bude slitina ocelová podléhající korozi.... ale jak říkám, tohle je spíše jenom taková teoretická příčina, veskrze málo pravděpodobná

Máš pravdu.Zmátko mě to jelikož jsem leštil obal a úplně jsem zapomněl na železný vnitřek.
Odeslat odpověď