04. srp 2023 11:44
Promiň. Nedokážu ti pomoci.
Jen teda pár poznatků ohledně ECU SPi co jsem za ta léta nasál.. existují 2 typy.. s 1 velkou sběrnicí a druhý typ se 2 menšími
Já mám SPi 1992 39kW (52k) a chtěl jsem vyzkoušet jestli by výměnou ŘJ od kamarádů co měli v regálu ŘJ 45kw (63k) nepomohlo a ejhle ono to ani není stejné zapojení.
Jezdím s SPi od roku 2012 a zatím musím klepat drží.. jen jednou jsem trefil silničářský oddělovník pruhů a trvalo to než jsme zjistili, že nám ta "mačkací" "nárazová" pojistka odpojuje palivovou pumpu v nádrži, tudíž auto nechtělo startovat. Tako "pojistka" se za jistých okolností může aktivovat i na velkém výmolu.. jde ti palivová pumpa v nádrži? (bzučí po otočení klíčkem?)
Druhý a zatím poslední problém se objevil letos v Maďarsku. Někde v elektrice se vyskytl bug a auto opakovaně přestávalo jet až zhaslo po nějaké době za jízdy. Po panické a amatérské kontrole eletroinstalace se vždy ale zase rozjelo). Vypadalo to na odcházející pumpu v nádrži (a prý podle maďarů lze nahradit s minimální úpravou Mini pumpu v nádrži za pumpu z Opel Corsa C, kterou už jsme málem sháněli po místních prodejcích). Pak ale zase po překontrolování veškeré elektrické instalace, pojistek a relé pumpa zavrčela a auto zase jezdí v pohodě.
Co se týče diagnostické zástrčky, tak ta u SPi je v motorovém prostoru, ale jedná se o typ co současné diagnostiky neumí přečíst. Je to prý založené na vyblikávání kódů a nevím o nikom kdo by to u nás uměl. (pokud umí, nechť se ozve.. určitě to bude užitečný kontakt pro majitelé SPi).
Můj problém na Maďarském srazu mi pomáhal řešit i "velký Gábor", který má SPi a má a umí obsluhovat i přenosnou SPi diagnostiku. Na místě napíchl a vyčetl, že je problém v palivovém systému, což jsme ale věděli, když nejela pumpa. Takže jakmile naskočila a my dojeli s velkou ztrátou Rally do cíle, bohužel jsme byli až druzí v soutěži Největšího smolaře srazu", protože jsme dojeli a trofej tak získala nějaká ženská, co jí jen upadl výfuk
PS: a doporučil mi zkontrolovat všechny kostry v autě, které jsou prý 4 a prý je SPi náchylné na špatné/nedostatečné ukostření