Opravy, úpravy, renovace ......
13. dub 2010 21:18
Mám tento problém a prosím o radu. Pořídili jsme si nová kola 6x12 (
http://www.minispares-online.co.uk/?cat ... od_id=2338) - viz obrázek. A máme problém, okolo 80km/h se ve volantu objeví silné vibrace. S předchozími ráfky s užšími koly byl klid. A i podle loňské STK je podvozek v poradku. Typuji, že problém je v tom, že původní kola jsou přišroubovány matkami s kuželovou dosedací plochou, které zajistí přesné vystředění ráfku na náboji. Kdežto nové ráfky jsou upevněny šrouby s plochými podlažkami bez konusů, a ani v kolech není konusové zahloubení. A samotné šrouby mají v otvorech mírnou vůli cca 0,5mm. Takže si myslím, že ráfky nejsou vycentrováné a to způsobí vibrace.
Má někdo s tímto zkušenosti a jak se toto povedlo vyřešil ?
Díky
- Přílohy
-

- 2338.jpg (40.55 KiB) Zobrazeno 6510 krát
13. dub 2010 21:45
Nevím jak tyto kola s matkama ale vím že kola koupená nová a obutá z Anglie je lepší si nechat převážit protože hází. Vím už o dvou lidech co si je muselo nechat zkontrolovat a pak už měli pokoj.
13. dub 2010 21:49
Tak jestli jsou ráfky !!opravdu!! dobře vyvážený,tak je už jediná možnost dynamický vyvážení a to se dělá přímo s kolem nasazenym na autě,ale ještě jsem neviděl servis,kterej by to nabízel.Zkus se optat v okolí.
13. dub 2010 22:52
tak ty konusové matky mají něco do sebe, kór pokud mají vůli..? Třeba můj mini ať už má obutá jakákoliv kola (3 druhy,3 tipy matek) při 12O začne trochu vybrovat ale po +- 5 km/h to přejde. Ale pokud to jde do volantu tak asi jedině servis a přavážení, pokud se ti třeba taky neodlepilo závažíčko.
13. dub 2010 22:55
No.. zakladni moznosti jsou.. jak uz bylo receno..
- spatne vyvazeni kol
- spatne nasazene kolo
- vadna pneu
- krivy rafek (odchylky v mm)
Ale jak pises s tim nasazenim vule 0,5mm je dost..
Resil jsem u kol stredove vymezovaci krouzky a nasledne odchylky, u 17´´ je to nachylnejsi, ale..
uz pri 0,3mm spatne vystredene nebo posunute kola udela s geometrii peknou neplechu a prave ty vibrace..
Zacal bych tim vyvazenim, nevim jak je u old Mini presne vyreseno uchyceni kola..
Kdybys byl bliz, je tu na to jeden profik... M.
14. dub 2010 08:17
ahoj jestli si měnil předni kotouče tak jestli je mas dobře spasovany brzdovy kotouc a ten protikus .taky jsem s tim měl nějake trable ale byly to s brzdy. jinak kola urcite prevaž me došli uplně opadane zavaži
14. dub 2010 17:09
Kola jsem nazouval až tady a byl jsem u toho, takže pokud náhodou nemají špatnou vyvažovačku, tak vyvážené jsou dobře.
Jinak jsem ještě včera zkusil takouvou provizorní odrbávku. Na ty šrouby jsem namotal izolepu, tak, aby šly do ráfků nasadit natěsno a pak jsem to namontoval na auto. No a dnes ráno údajně bez vibrací - psala žena, která s mini jela do práce. Takže problém bude asi v tom vystředení. Takže buď mi známý soustružník nějak vyřeší ty kužely na ráfcích a šroubech, nebo si z plechu smotám vystřeďovací kroužky na ty šrouby.
Jinak díky za rady.
Martin
14. dub 2010 21:03
tak to určitě není dobře no, asi by to chtělo originál matky s konusem nebo co tam má bejt, hlavně by sis to akorát všechno pokazil, pokud to není na doraz vyžvejkala by se ti ta vložka nebo co tam je a bylo by to v háji nebo ta matka.určitě to neodkládej
27. dub 2010 23:48
Tak něco podobného , ne ovšem silně, se mi projevuje okolo 80km / h a pak to již ustane a dále se neobjeví . A to mám origo 12" hliníková kola s úplně novými gumami Pireli a originálními kuželovými šrouby. Vyvažovat jsem to nechával dvakrát , vždy do nuly. Na nějakou vůli v řízení to taky nevypadá. takže nevím .
- Přílohy
-

- P8010001.JPG (71.06 KiB) Zobrazeno 6274 krát
03. kvě 2010 18:21
Teď nevím , delší poloosa, je to pravá ? Pokud ano , tak jsem měl na ní problém , že se mi uvolnil náboj na drážkách. Když jsem ho sundal , drážky byly silně vymačkány, tak jsem koupil nový a namontoval na hřídel. Drážky na hřídeli se zdály dobré. Náboj jsem utáhl momentovým klíčem a zajistil. Od té doby problém s nějakým povolením nebyl. ale teď mne napadlo , pokud drážky na poloose už byly nějak více vymačkané než je normální , tak by to mohlo to kmitání způsobovat, i když vystředění by měla zajistit kuželová podložka pod maticí. Tak teď nevím. Jinak poloosa je tichá v zatáčkách neklepe.
03. kvě 2010 19:49
mě to vybruje při 120 km/h od -2 až + 2 km/h, na technický mi našli odchylku geometrie tak tenhle tejden se tam snad dostanu. Tak uvidíme jestli se něco změní, ale docela pochybuju, dělá to na všech 3 tipech kol, takže...nebo čim by to mohlo bejt?
03. kvě 2010 22:53
Ja bych si uz od tehle firmy nekoupil ani sroub k zrcatku.Made in China shit
Naposledy upravil
maty dne 04. kvě 2010 21:10, celkově upraveno 1